Sushi czyli historia pewnej ryby

Historia sushi

Od pewnego czasu sushi sukcesywnie podbija serca Polaków. Popularność tej potrawy w naszym kraju osiąga niebotyczne rozmiary. Jemy sushi, uwielbiamy sushi, ale czy wiemy skąd wzięło się sushi? Może warto pokrótce przedstawić długą, bo sięgającą VII w. n. e., historię tej potrawy…

Geneza sushi…

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że sushi, które w tej chwili jest eksportową marką Japonii, powstało w południowych regionach kontynentu azjatyckiego a więc z dala od kraju Kwitnącej Wiśni. Zaskoczyło Was pochodzenie tej potrawy? Jeszcze bardziej zaskakuje wygląd pierwszego sushi. W niczym nie przypominało ono bowiem tego, które zamawiamy obecnie. Tak naprawdę sushi powstało całkiem przypadkiem. Otóż w krajach południowej Azji, w których mocno rozwinięte było rybołówstwo, dużym problemem stało się przechowywanie ryb. Gorący klimat sprawiał, że szybko traciły one swoją świeżość. Potrzebą chwili było zatem opracowanie metody konserwacji. I tak właśnie powstało sushi…

W wyniku kolejnych prób okazało się, że solona ryba, która fermentuje razem z ryżem może być spożywana nawet po roku. Przygotowując potrawę ryż odrzucano a spożywano tylko mięso ryby. Ta forma zyskała nazwę nare-zushi i była bardzo popularna w wielu krajach azjatyckich.

Potrawa czy podatek?

Wspomnieliśmy wcześniej o genezie potrawy sięgającej VII w. n. e. Wtedy to po raz pierwszy w Japonii pojawiła się nazwa SUSHI. Tym mianem określana była forma rozliczenia podatkowego. Czy i jaki miało to związek z surową rybą – do dziś nie wiadomo. Nare-zushi znane jest w Japonii od XVIII w. Wraz z rozwojem handlu potrawa ta stawała się coraz bardziej popularna. Problemem okazał się tylko długi czas fermentacji ryby a tym samym przygotowania sushi. Postanowiono zatem skrócić cały cykl. W taki oto sposób pojawiło się nama-nare, które miało postać częściowo sfermentowanej ryby spożywanej z ryżem.

Milowy krok

Pewnym przełomem w historii sushi było pojawienie się octu ryżowego, który pozwolił pominąć proces fermentacji. Na początku XIX w. zaczęto przygotowywać kawałki ryby układane na uformowanym bloczku ryżu. Ryż po ugotowaniu był mieszany z octem ryżowym dzięki czemu imitował smak i zapach, które były charakterystyczne dla nare-zushi. W ten sposób powstało pierwsze nigiri-zushi a czas jego przygotowania można było liczyć w…sekundach. Postęp widoczny był zatem gołym okiem. Bardzo szybko sushi zyskało sobie miano popularnego fast foodu. Niemniej jednak ryby używane do jego przygotowania zawsze były marynowane w sosie sojowym, zasalane lub gotowane. Wszystko po to, aby przedłużyć przydatność do spożycia potrawy. Dopiero XX w. i wynalezienie lodówek oraz zamrażarek rozpoczął erę sushi robionego ze świeżych, surowych ryb…

Jak widać sushi to nie wymysł ostatnich lat a raczej potrawa mająca bardzo i ciekawą długą historię. Powstała całkiem przypadkiem by teraz zachwycać ludzi na całym świecie. I to jest jej prawdziwy fenomen.

Autor artykułu:  seoskryba

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Dodaj komentarz