Fale Dunaju

fale dunaju

Fale Dunaju

Dzisiaj chciałam przedstawić przepis na znakomity placek :)

:D

CZAS PRZYGOTOWANIA: 
CZAS PIECZENIA: 
CZAS CAŁKOWITY: 
PORCJA DLA: 8 osób
POZIOMTRUDNOŚCI: łatwe

Fale Dunaju
Fale Dunaju

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek (osobno ubić pianę)
  • 2.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • puszka brzoskwiń lub świeże owoce
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka (z tego zostawić na rozpuszczenie mąki)
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • margaryna
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Ciasto:

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem dodając po jednym żółtku. Następnie przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę partiami na przemian z ubitą na sztywno pianą z białek.Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i łyżkę zimnej wody. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy białe ciasto a na nie ciemne. Na ciasta układamy owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 – 45 min.
Krem:
Z podanych składników ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć na puszysty krem i małymi porcjami dodawać zimny budyń.Gotowy krem wyłożyć na upieczone i zimne ciasto. Polać polewą.
Więcej przepisów na stronie kuchnia-moni.zgora.pl
Zapraszamy serdecznie :)
[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz