Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa  .

Nie będę się rozpisywała w wielu zdaniach, ponieważ i tak nie da się w kilku słowach opisać jak smakuje.

U mnie w domu szybko zniknęła ze stołu. Bardzo często ją robię.  Nie da się tym przejeść :)

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 
CZAS GPIECZENIA: 
CZAS CAŁKOWITY: 
PORCJA: Dla 6 osób
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
TYP: Chałka
Składniki:
65 dkg mąki
5 dkg drożdży
4 jajka
20 dkg cukru
17 dkm masła
200 ml letniej przegotowanej wody
cukier waniliowy
szczypta soli
rodzynki opcjonalnie

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzamy z połową wody, łyżką cukru i trzema łyżkami mąki, zostawiamy na pół godz . do wyrośnięcia.Cukier rozpuszczamy w reszcie wody, dodajemy sól, cukier waniliowy i roztrzepane jajka.Wlewamy do rozczynu, dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
Następnie dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy- ja wyrabiam mikserem.
Ciasto zostawiamy na 1.1/2 do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy równe części i formujemy trzy równe wałki. Pleciemy warkocz.Zostawiamy na 15 min do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem z odrobiną mleka.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 25-30 min.
Życzymy wszystkim smacznego :)
[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz